Vad finns det för alternativ på markiser & persienner?

Markiser och persienner är de vanligaste lösningarna för att minska värmen som kommer in från solen. Det finns många varianter på dessa men det finns även alternativ som har andra fördelar men ofta också olika nackdelar. Markisen är på flera sätt oöverträffad då det hjälper att dämpa solens strålar medan en persienn även ger ett bra insynsskydd. 

Här får du veta mer om vilka alternativ som finns:

  • Panelgardiner ger rummet en vacker inramning
  • Solfilm isolerar bra men skyddar inte mot insyn
  • Markiser ger bäst skydd mot solens strålar
  • Persienner ger skydd mot solens strålar, värme och insyn


Invändigt sol- och insynsskydd

I den kategorin är persienner det vanligaste skyddet. Persienner uppfyller kraven på skydd mot både insyn och solstrålning. Fördelen med persienner är att de är relativt billiga och finns färdiga i vanliga format. Däremot är persienner inte särskilt vackra, speciellt inte i stora fönster, där finns det bättre alternativ. I vardagsrum med stora fönster där mörkläggning inte är viktigast kan ett par ljusa panelgardiner vara ett bra alternativ.


Pliségardiner

Ett alternativ till persienner är en pliségardin. Pliségardiner fungerar ungefär som en persienn genom att den hissas upp och ner. När pliségardinen är nedfälld skyddar den bra mot värmen och insyn. Den ger också en total mörkläggning av rummet vilket gör att den passar bäst i sovrum.

Utvändigt sol- och insynsskydd

Utvändigt är markisen det mest populäraste solskyddet. En markis ger ett mycket effektivt solskydd för rummen och kan dessutom ge dig en skuggig och regnskyddad plats på utsidan av huset, om du väljer en större markis. En ytterligare funktion hos en markis är att den ger ditt hus karaktär. Markiser idag är anpassade för vårt nordiska klimat och tål därför långa soldagar, regn och kalla vintrar.


Markiser finns idag i många olika varianter. De finns exempelvis automatiserade markiser som rullas in automatiskt om det blir för blåsigt, en finess som ger markisen en längre livslängd. 

Du kan även komplettera markisen med en rullgardin i ytterkant på persiennen och på så vis få ett utmärkt insynsskydd. Mörka, ljumma kvällar kan uterummet under markisen locka, då finns markiser för uterum med inbyggd ledbelysning.

Vilka markiser eller persienner passar dig bäst?

Alla sol- och insynsskydd passar inte överallt. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt faller troligen markisen bort som alternativ och då kan persienner istället vara ett bra val. Bor du i Dalarnas län och har frågor eller funderingar på vilka persienner och markiser som passar hemma hos dig kan du kontakta oss via formuläret här på sidan.


Funderar du på att installera markiser i Avesta? Kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt hembesök där vi kan lämna en offert på plats. Fyll i formuläret på hemsidan eller skicka ett e-postmeddelande så kontaktar vi dig snarast möjligt.Boka en kostnadsfri besiktning av dina fönster och få offert direkt på plats

Behöver du persienner eller markiser till ditt hus i Avesta och vill ha en smidig installation?
Då kan du med trygghet vända dig till oss experter på Norbergs och Hedemora glasmästeri.